Piramida zdrowego żywienia

    Produkty zbożowe od kilku lat nie są już uznawane za podstawę zdrowego odżywiania. W nowej piramidzie zdrowego stylu życia najważniejsza jest aktywność fizycznaNaukowcy z Uniwersytetu Harvarda w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady żywienia, w których białe pieczywo, ryż i makarony znalazły się wśród produktów, które powinniśmy jeść rzadko.

    Na białe pieczywo możemy sobie pozwolić tylko kilka razy w miesiącu. Nowe zasady żywienia prof. Willetta nie wskazują na to, jakie porcje powinniśmy jeść, ale jak często powinniśmy jadać poszczególne grupy produktów. Są nie tylko zbliżone do diety śródziemnomorskiej, ale wręcz są nią inspirowane.


    Podstawą nowej piramidy żywienia jest 30–45 minut aktywności fizycznej dziennie. Naukowcy uznali ją więc za równie ważną co dieta.

    Spośród jedzenia w większości posiłków obecne są produkty z pełnego ziarna, które powinny być podstawą żywienia i dostarczać najwięcej energii. Obok nich znajdują się tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek lub olej sojowy bez tak zwanych kwasów ,,trans’’. Nie chodzi o to, że powinniśmy jeść dużo tłuszczów roślinnych, tylko o podkreślenie roli zastępowania nimi tłuszczów zwierzęcych.

    Na poziomie trzecim znalazły się warzywa. Powinniśmy jeść je na surowo lub gotować na parze, bo gotowanie w wodzie niszczy składniki odżywcze. Na tym piętrze są także owoce, które ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych powinniśmy jeść najwyżej 2–3 razy dziennie.

    Orzechy i rośliny strączkowe powinniśmy jeść 1–3 razy dziennie. Są źródłem „dobrych”, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E i B.

    Na kolejnym piętrze są ryby, drób i jajka, czyli źródła wartościowego białka. Spośród nich wybieramy 0–2 porcje dziennie. ,,0” oznacza, że nie musimy każdego dnia spożywać ich obowiązkowo, a tym bardziej wszystkich naraz. Powinniśmy wybierać np. rybę lub kawałek mięsa drobiowego danego dnia. Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3, a mięso drobiowe ma w sobie mało kwasów tłuszczowych nasyconych i kalorii.

    Produkty mleczne lub suplementy wapnia
     (tylko dla niektórych osób) powinniśmy dostarczać organizmowi 1–2 razy dziennie.

    Na szczycie piramidy znajdują się czerwone mięso, białe pieczywo i słodycze. Oznacza to, że powinniśmy je jeść bardzo rzadko. Są kaloryczne, zawierają dużo tłuszczów nasyconych, a ich wartość odżywcza jest bardzo mała. Po czerwone mięso powinniśmy, według nowych zaleceń, sięgać kilka razy w miesiącu.

    Czym nowa piramida różni się od starej?

    • Jej podstawą nie są już węglowodany zawarte w zbożach, chlebie, ryżu i makaronie, tylko aktywność fizyczna.
    • Na pierwszym piętrze są węglowodany, ale tylko te z produktów pełnoziarnistych: razowego chleba lub makaronu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Białe pieczywo trafiło na szczyt piramidy i jego częste jedzenie nie jest już zalecane.
    • Na pierwszym piętrze piramidy pojawiły się tłuszcze roślinne.
    • Rośliny strączkowe okazały się ważniejsze, niż do tej pory sądzono.
    • Jajka przestały być uznawane za jedną z głównych przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu.
    • Wprowadzono podział tłuszczów na „złe” (np. te zawarte w czerwonym mięsie, chipsach, ciastkach) i „dobre” (kwasy tłuszczowe nienasycone, głównie omega-3, których źródłem są np. ryby morskie i oleje roślinne).

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejdziecko.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Eksperci są zgodni, że nie sposób określić, w jakim wieku dzieci są gotowe na otrzymanie telefonu komórkowego i rozsądne korzystanie z jego funkcji. Każde dziecko jest bowiem inne. Niektóre maluchy...

    Najczęściej czytane

    Jesienią należy zwrócić szczególną uwagę na strój dziecka. Garderoba...
    Wraz z nadejściem pierwszych chłodów w sklepach Smyk pojawiła się...
    Z myślą o zbliżających się świętach firma Mothercare stworzyła bajeczną...
    W sklepach Reserved Kids pojawiła się niezwykła linia odzieży dziecięcej,...
    Kolorowa prasa często podaje, że gwiazdy zapłaciły za poród poprzez...
    Urządzenie atrakcyjnego pokoju dla dwójki dzieci, w szczególności gdy...
    Czkawka to rytmiczne skurcze przepony, spowodowane podrażnieniem nerwu b...
    Zazwyczaj o tym, że jesteśmy w ciąży, dowiadujemy się z domowego testu...
    Dziewczynki naśladują swoje mamy i tak jak one chcą się ładnie ubierać....
    Jeśli chcesz ograniczyć ilość sztucznych barwników w diecie dziecka,...

    Ostatnie komentarze

    • (68)

      Przyczyną autyzmu jest rtęć w szczepionkach pokazano na you tube jak rtęć niczczy nowo powstałe komórki nerwowe i otoczkę mielinową wokół nerwów ,nie ma bezpiecznych dawek rtęci WHO podała że kazda ilość jest toksyczna.

    • (6)

      To jest prawda co tu pisze.

    • (3)

      Margo, mam identyczną sytuację, suchy chleb, makaron bez dodatków cieszą się największym zainteresowaniem, na szczęście zjedzą również normalne posiłki. Najtrudniej przekonać ich do nowego produktu, dorosły spróbuje i powie, że np. mu nie smakuje, a...

    • (1)

      O :) Bez gryzaczków to ani rusz. Mamy takiego gryzakośliniaka, że główka jest doczepiana do śliniaka, naprawdę fajnie się sprawdza (to się nazywa superro). Bardzo fajne też okazały się gryzaczki z drewna klonowego (mamy taką rybkę na zawieszce)

    • (2)

      "Wczesne wprowadzanie produktów z glutenem ma przygotować organizm do diety bogatej w ten składnik i zapobiec ewentualnemu uczuleniu na gluten lub celiakii".

      Nieprawda! Celiakii nie da się zapobiec, to choroba genetczna, którą albo się ma albo...