pszenica

Pszenica

Co to jest gluten?

Kiedy maluszek karmiony piersią kończy pół roku, czas na wprowadzenie do jego diety nowych pokarmów. Dużo słychać o tajemniczym glutenie w diecie dziecka . Czym tak naprawdę jest gluten i dlaczego robi się tak wiele szumu wokół niego? Gluten - co to takiego? Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które zawarte są w wielu popularnych zbożach, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Gluten ... Kiedy maluszek karmiony piersią kończy pół roku, czas na wprowadzenie do jego diety nowych pokarmów. Dużo słychać o tajemniczym glutenie w diecie dziecka . Czym tak naprawdę jest gluten i dlaczego robi się tak wiele szumu wokół niego? ...
czytaj więcej

Spraw, aby twoje dziecko uniknęło alergii pokarmowej

Niestety alergie pokarmowe dotykają coraz większej ilości dzieci. Jeżeli po posiłku u malucha pojawiają się bóle brzucha, wymioty, biegunka, wysypka, katar lub kaszel, najprawdopodobniej organizm dziecka nie toleruje podanego pokarmu. Na szczęście, to nie ... pszenica – cytrusy, truskawki, banany, poziomki, wiele owoców południowych, a także miód. Z drugiej strony, produkty, które można ...
czytaj więcej

Chcesz być piękna- jedz zboża!

Są w wielu produktach, które spożywamy na co dzień, jednak, by uzyskać z nich to co najlepsze powinnyśmy czerpać z nich pełnymi garściami, bowiem właśnie dzięki nim nasza skóra na dłużej zachowuje młodość i zdrowie. Zboża to produkt, ... także ukrwienie cery.   Pszenica – kosmetyki posiadające ją w składzie nawilżają skórę i ujędrniają ją. Poprawia się ...
czytaj więcej

Gluten w diecie dziecka

Gluten to niektóre białka występujące w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies, które stanowią podstawę codziennego jadłospisu. Możemy znaleźć go w kaszkach, chlebie, makaronie. Jednak ze względu na skład nie wszystkie produkty, które nadają się dla dorosłych są odpowiednie dla niemowląt i dzieci. Kaszki, to pierwsze produkty zbożowe, które mogą stanowić ...
czytaj więcej

Probiotyki w alergii

Artykuł sponsorowany Alergia zaliczana jest do chorób społecznych. Najczęściej pojawia się u osób żyjących w krajach wysokorozwiniętych. Badania wykazują, że na alergię cierpi około 1/3 wszystkich ludzi. Polska należy do krajów, w których zachorowalność na alergię ... , jaja kurze, soja, pszenica, ryby, skorupiaki, orzeszki ziemne. Spożycie alergenu może doprowadzić do pojawienia się zmian ...
czytaj więcej

Hit dnia

Eksperci są zgodni, że nie sposób określić, w jakim wieku dzieci są gotowe na otrzymanie telefonu komórkowego i rozsądne korzystanie z jego funkcji. Każde dziecko jest bowiem inne. Niektóre maluchy...

Najczęściej czytane

Jesienią należy zwrócić szczególną uwagę na strój dziecka. Garderoba...
Wraz z nadejściem pierwszych chłodów w sklepach Smyk pojawiła się...
Z myślą o zbliżających się świętach firma Mothercare stworzyła bajeczną...
W sklepach Reserved Kids pojawiła się niezwykła linia odzieży dziecięcej,...
Kolorowa prasa często podaje, że gwiazdy zapłaciły za poród poprzez...
Urządzenie atrakcyjnego pokoju dla dwójki dzieci, w szczególności gdy...
Czkawka to rytmiczne skurcze przepony, spowodowane podrażnieniem nerwu b...
Zazwyczaj o tym, że jesteśmy w ciąży, dowiadujemy się z domowego testu...
Dziewczynki naśladują swoje mamy i tak jak one chcą się ładnie ubierać....
Jeśli chcesz ograniczyć ilość sztucznych barwników w diecie dziecka,...

Ostatnie komentarze

  • (6)

    To jest prawda co tu pisze.

  • (3)

    Margo, mam identyczną sytuację, suchy chleb, makaron bez dodatków cieszą się największym zainteresowaniem, na szczęście zjedzą również normalne posiłki. Najtrudniej przekonać ich do nowego produktu, dorosły spróbuje i powie, że np. mu nie smakuje, a...

  • (1)

    O :) Bez gryzaczków to ani rusz. Mamy takiego gryzakośliniaka, że główka jest doczepiana do śliniaka, naprawdę fajnie się sprawdza (to się nazywa superro). Bardzo fajne też okazały się gryzaczki z drewna klonowego (mamy taką rybkę na zawieszce)

  • (2)

    "Wczesne wprowadzanie produktów z glutenem ma przygotować organizm do diety bogatej w ten składnik i zapobiec ewentualnemu uczuleniu na gluten lub celiakii".

    Nieprawda! Celiakii nie da się zapobiec, to choroba genetczna, którą albo się ma albo...

  • (6)

    Mój pół roczny Maluch uwielbia jeść łyżeczką. Spróbuję ten budyń za 3 tyg. jak skończy 7 mcy.